Impozantná Kréta

Impozantná, divoká, tajomná, opradená legendami, plná prírodných pokladov a domov jasnookých hrdých ľudí, to je KRÉTA.


Prírodne je Kréta skutočný skvost. 1000 kilometrov pobrežia, pláže každého druhu, vodopády a kaňony, prírodné rezervácie, voňajúce bylinky a pestrofarebné kvety. Prevýšenie kopca Psiloritis dosahuje k 2456 metrom nad morom. Kréta zaručenie nie je iba letnou destináciou. Prídu si tu na svoje milovníci zimných športov, turistiky, surfu, kajtu, jazdy na koni, golfu, potápania, cyklistiky, motoriek a samozrejme gastronomickí fajnšmekri.

Z historického pohľadu dominujú krétske dejiny unikátneho paláca Knossos a vôbec minojskej civilizácie. Tá sa datuje vo svojich rôznych palácových dobách až k roku 2700 pred Kristom. Staviteľská genialita obdobia v seizmicky aktívnej oblasti, ako aj životný štýl Minojcov sú dnes zdrojom údivu a mnohých záhad.  K tajomnosti prispievajú aj dohady historikov ohľadne mytológie a bájnych bytostí ako bol obor Talos, strážca Kréty a taktiež prepojenie ostrova na bájnu Atlantídu.

Pohľad na Krétu ako celok má  jedno spoločné a tým je tradičné jedlo DAKOS. Samotné 4 krétske provincie sa všetky k nemu hrdo priznávajú. Dakos reprezentuje Krétu aj medzi ostatnými gréckymi ostrovmi.  Ide o  suchárik  bohato obložený rajčinovou drťou, posypaný syrom feta alebo mizitra, ozdobený olivou. Vzhľadom na život a poľnohospodárstvo Kréty ide o najdostupnejší, najrýchlejší a nutrične perfektne vyvážený recept. Dakos však nie je jediný zázrak kuchyne Kréty. Krétska diéta je regulérny gastronomický pojem. Odbornosť stravovania Kréťanov netreba skúmať v laboratóriách. Ostrovná dlhovekosť a nízka obezita kréťanov je najlepším dôkazom.

Spomínané 4 krétske provincie sú vzájomne veľmi odlišné oblasti aj keď ide teda iba o jediný ostrov. Porovnanie začnime olivami. Zlato ostrova rastie a dozrieva plošne od západu na východ. Rozdiel v pestovaní robí voda, prúdenie vzduchu a dostupnosť terénu. Západ Kréty v provinciách Chania a Retymno je najhornatejší, najzelenší a s unikátnou zásobou sladkej podzemnej vody, ako aj možnosťou zachytávať topiaci sa sneh do technických nádrží. Olivy tu rastú veľké a dužinaté. O miesto sa tu olivy delia hlavne s pomarančovníkmi.

Olivovým predelom západu s východom je provincia Heraklion. Tu už začína byť suchšie a terén je dostupnejší. Unikátne chránená dvomi pohoriami zo severu aj juhu je nížina Messara, zelený olivový koberec Heraklionu. V iných častiach provincie Heraklionci spoliehajú viac na vinič. Vínko a rakia sem patria viac ako ku ktorejkoľvek inej krétskej provincii.

Východ ostrova v provincii Lassithi má skoro púštny charakter. Terén sa znižuje, nič nezachytáva od juhu teplý africký vietor, oblasť je skromnejšia na pramene vody a spoliehať sa musí hlavne na dážď. Olivky sa tu pestujú malé, často používané na olivové pasty, kozmetiku alebo sušené ako snack. Oblasť je skôr známa poľnohospodárstvom v skleníkoch, zameranom na zeleninu a melóny.

Nie sú to však iba olivy, ktoré Krétu prirodzene rozdelia, ale aj životný štýl ostrovanov. K ďalšej trefnej charakteristike môžeme vďačiť významnej osobnosti ostrova, spisovateľovi, politikovi, patriotovi, ktorým je Nikos Kazantzakis. Autor slávneho románu Grék Zorba vo filmovom prevedení s Anthony Queenom je dodnes považovaný za dušu ostrova v ľudskej podobe.

V knihe Kapitán Michalis rozdelil obyvateľstvo ostrova podľa provincií nasledovne :

Chánijci majú v ruke pušky. Sú to poľovníci, pastieri a ľudia z hôr.

Retymňanci majú v rukách knihu. V meste Rhetymno nájdeme univerzitu, umelecké dielne a dizajnérske ateliéry. Dokonca samotné správanie miestnych sa vyzačuje vyššou etiketou.

Heraklionci majú v ruke ….fľašu. J Láska miestnych k rakii a vínu tu prekvitá. Heraklion je hlavným mestom, starým prístavom a v porovnaní s benátskymi mestami Chania a Rhetymno ide o trošku škaredé káčatko. Môžu zato aj zemetrasenia, ktoré mesto postihli a riešenie mesta. Heraklion ako jediné z krétskych provinčných miest nemá promenádu a centrum mesta situovanú na pobreží s priamym výhľadom na more. Lassithijci majú v ruke zeleninu. Rozsiahle poľnohospodárstvo im ani nedovolí inak.

Krétu treba zažiť a nájsť v nej seba samotného. Charizma klímy, ľudia a prostredie sa postarajú o všetko.